ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ “ΤΑΙΝΙΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ”

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου διοργανώνει κάθε χρόνο εξειδικευμένα εργαστήρια τα οποία στοχεύουν στην ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών μας. Αυτή τη φορά θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να δώσουμε έμφαση στην παραγωγή ταινιών με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό. Η δυσκολία  χρηματοδότησης ταινιών ήταν ένα θέμα που μας απασχολούσε πάντα. Η οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει τη κατάσταση ακόμα πιο πολύ αφού επηρέασε και την κρατική επιχορήγηση που αποτελεί τον βασικό και κάποτε μοναδικό πόρο χρηματοδότησης μας. Το θετικό είναι ότι η παραγωγή ταινιών δεν έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια και συνεχίζεται με ανεξάρτητες παραγωγές χαμηλού προϋπολογισμού. Η σημερινή πραγματικότητα δημιουργεί την ανάγκη προσαρμογής της παραγωγής σε νέα δεδομένα. Η ΕΣΚ έχει ενημερωθεί για το επιτυχημένο πρόγραμμα χρηματοδότησης ταινιών μεγάλου μήκους με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό που έχει εφαρμοστεί στο Ισραήλ και θεωρούμε σημαντικό να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο. Αυτό θα μας δώσει  την δυνατότητα, πέραν των ταινιών που χρηματοδοτούνται από την ΣΕΚΙΝ με ψηλότερο προϋπολογισμό, να επιχορηγούνται περισσότερες ταινίες μεγάλου μήκους, ώστε να υπάρχει συνεχόμενη παραγωγή ταινιών πράγμα πολύ σημαντικό αφού η απασχόληση των επαγγελματιών του χώρου σε όλους τους τομείς θα συμβάλει στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην εξειδίκευση του τεχνικού προσωπικού και στην απόκτηση σημαντικής πείρας στον τομέα της παραγωγής και της σκηνοθεσίας.

low budget films workshop 19-1

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου διοργάνωσε ένα τριήμερο Εργαστήρι με θέμα τις “Ταινίες Μεγάλου Μήκους Πολύ Χαμηλού Προϋπολογισμού” στις 5,6 και 7 Δεκεμβρίου 2014 στο Ίδρυμα Άρτος στους Άγιους Ομολογητές στην Λευκωσία.

Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου μίλησε ο Δ/ντής του Κέντρου Κινηματογράφου του Ισραήλ Katriel Schory παρουσιάζοντας το πρόγραμμα τους γι’ αυτές τις ταινίες.

low budget films workshop 12-1

“Ταινίες Μεγάλου Μήκους Πολύ Χαμηλού Προϋπολογισμού”– μια σύντομη περιγραφή του εργαστηρίου (από τον Katriel Schory)

Η παραγωγή ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού λαμβάνει υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπει στους δημιουργούς να κάνουν ταινίες με σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι το σενάριο το οποίο είναι γραμμένο και εφικτό γι’ αυτό τον τύπο παραγωγής.

  • Τι είναι η χαμηλού προϋπολογισμού μεγάλου μήκους ταινία
  • Γιατί να κάνουμε μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού και γιατί να προωθήσουμε την παραγωγή ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού
  • Ιδέα / ιστορία: πως να βρεθεί η σωστή ιστορία γι’ αυτό το είδος της ταινίας
  • Η διαδικασία ανάπτυξης: γραφή και ανάπτυξη της σωστής ιστορίας για το πεδίο εφαρμογής των ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού (depth vis-à-vis expansion)
  • Οργάνωση παραγωγής: η δομή, το νομικό πρόσωπο, η ηγετική ομάδα: Παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος
  • Casting: η εξεύρεση ηθοποιών οι οποίοι να είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν τους όρους αυτού του τύπου παραγωγής, προετοιμασίας / πρόβες για πόσο καιρό και πως
  • Χώροι Κινηματογράφησης: κινηματογραφικό όραμα / γλώσσα, πόσο νωρίς η εμπλοκή / συμμετοχή του Διευθυντή Φωτογραφίας
  • Παραγωγή: πολύ προσεκτιή και ακριβής προ-παραγωγή – παραγωγή – εξισορρόπηση μεταξύ των ονείρων και των μέσων παραγωγής
  • Σκέψη για Μοντάζ και μετα-παραγωγή όταν βρισκόμαστε στο στάδιο προ-προ-παραγωγής
  • Διανομή, Πωλήσεις και Φεστιβάλ

Όλα τα πιο πάνω σημεία παρουσιάστηκαν με παραδείγματα και σκηνές από τις Ισραηλινές ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου προβλήθηκε η ταινία “Room 514” και ακολούθησε συζήτηση / ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο παράχθηκε.

Στις 7 Δεκεμβρίου ολοκληρώσαμε το εργαστήρι με επιτυχημένα παραδείγματα ταινιών μεγάλου μήκους χαμηλού προϋπολογισμού.

Προβάλαμε την Ιταλική ταινία “Spaghetti Story” (2013) του Ciro de Caro, η οποία εκτός από φεστιβαλική είχε και τεράστια εμπορική επιτυχία. Ο σκηνοθέτης μας μίλησε, μέσω Skype, για την ταινία του και τον άκρως ενδιαφέρον και δημιουργικό τρόπο προώθησης της!

low budget films workshop 03-1

low budget films workshop 23-1

Φιλοξενήσαμε ακολούθως τον Σκηνοθέτη και παραγωγό Γιώργο Γεωργόπουλο από Ελλάδα ο οπoίος πρόβαλε την ταινία του “Tungsten” (2011) η οποία προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό για τις συνθήκες παραγωγής, το σενάριο, την προώθηση και την πορεία της ταινίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

5 Δεκεμβρίου 2014

18:00 – 20:00  Προβολή ταινίας από το Ισραήλ

Διάλειμμα / Σνακς

20:00 – 22:00   Συζήτηση για το σενάριο της ταινίας χαμηλού προϋπολογισμού

6 Δεκεμβρίου 2014

10:00 – 13:00   Παρουσίαση του Ισραηλινού προγράμματος χρηματοδότησης ταινιών με προβολές αποσπασμάτων από επιτυχημένες ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού από το Ισραήλ

13:00 – 14:00     Διάλειμμα για φαγητό

14:00 – 17:00 Συνέχεια παρουσίασης του Ισραηλινού προγράμματος χρηματοδότησης ταινιών με προβολές αποσπασμάτων από επιτυχημένες ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού από το Ισραήλ

7 Δεκεμβρίου 2014

15:00 – 17:00   Η επιτυχημένη ιστορία της ταινίας “Spaghetti Story” του Ciro de Caro

Διάλειμμα / Σνακς

17:00 – 19:00  Παρουσίαση και προβολή της ταινίας “Tungsten” του Γιώργου Γεωργόπουλου

Διάλειμμα / Σνακς

19:00 – 21:00   Q&A με τον σκηνοθέτη

*** Κόστος συμμετοχής 10 Ευρώ για τα μέλη της ΕΣΚ / 15 Ευρώ για μη μέλη

Το εργαστήρι έγινε στα Αγγλικά.

Την διοργάνωση επιχορηγεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στηρίζει το Artos Foundation.

Χορηγός Επικοινωνίας ΡΙΚ.

 low budget films workshop 51-1 low budget films workshop 35-1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.