ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου είναι ο μόνος οργανισμός στην Κύπρο που ενώνει, εκπροσωπεί και προωθεί επαγγελματίες σκηνοθέτες και τη σκηνοθεσία σε όλα τα μέσα επικοινωνίας: κινηματογράφο, τηλεόραση, διαφήμιση, μουσικά βίντεο, εταιρικά βίντεο, πολυμέσα και νέες τεχνολογίες. Η συνδρομή των μελών μας κυμαίνεται από παγκοσμίου εμβέλειας αναγνωρισμένους και βραβευμένους σκηνοθέτες μέχρι αρχάριους στην πρώτη τους επαγγελματική δουλειά και φοιτητές σκηνοθεσίας.

Η αποστολή μας

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου έχει ως πρωταρχικό στόχο του, την αναγνώριση του επαγγέλματος του σκηνοθέτη στην Κύπρο, προκειμένου να προστατεύσει και να διασφαλίσει το μέλλον των Κυπρίων σκηνοθετών και ταυτόχρονα να αναπτύξει και να ενισχύσει την κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία ατην Κύπρο. Άλλοι στόχοι μας είναι:

– Η ενσωμάτωση της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών Κινηματογράφου (FERA) και την ανάπτυξη αποτελεσματικών σχέσεων με αντίστοιχους φορείς στην Κύπρο και το εξωτερικό, υποστηρίζοντας το ρόλο των οπτικοακουστικών τεχνών. Γιατί είναι σημαντικό να είσαι μέλος στην FERA; Η FERA είναι η φωνή για περισσότερους από 20.000 σκηνοθέτες στην Ευρώπη! Η FERA εστιάζει στα σημαντικότερα προβλήματα στην δημιουργία και την προώθηση οπτικοακουστικών έργων. Η αποστολή της FERA είναι να ενισχύσει την αναγνώριση της πολιτιστικής σημασίας των οπτικοακουστικών έργων και να υπερασπιστεί την ακεραιότητά τους στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Η FERA αντιπροσωπεύει τους σκηνοθέτες ως τους πρωτογενείς δημιουργούς οπτικοακουστικών έργων. Ο σκηνοθέτης είναι ο δημιουργικός διευθυντής στην διαδικασία της καλλιτεχνικής συνεργασίας και παίρνει την τελική ευθύνη για την αισθητική συνοχή και την καλλιτεχνική ακεραιότητα του έργου. Η FERA έχει δεσμευτεί να διαφυλάξει την τέχνη, την καλλιτεχνία και τα δημιουργικά και οικονομικά δικαιώματα του σκηνοθέτη ως βασικά συστατικά στην ποικιλομορφία της οπτικοακουστικής κουλτούρας στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

– Η επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τους Κύπριους σκηνοθέτες, όπως η προστασία και η βελτίωση των δημιουργικών δικαιωμάτων του σκηνοθέτη. Αυτό σημαίνει εξασφάλιση του ελέγχου του υλικού τους, προστασία από κακές εργασιακές πρακτικές και συλλογική υποστήριξη. Οι σκηνοθέτες είναι οι εκδότες του έργου τους βάσει της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

– Η στέγαση της Ένωσης. Στην 20χρονη ιστορία της, η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου δεν είχε ποτέ δικές τις εγκαταστάσεις. Το να έχεις μια βάση είναι πολύ πιο σημαντικό από απλά να έχεις μια διεύθυνση. Ο στόχος της Ένωσης είναι να φέρει κοντά σκηνοθέτες, παραγωγούς, καλλιτέχνες και το κοινό, για να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση, να παρέχει υποστήριξη και να πετυχαίνει δημιουργική επικοινωνία ολόχρονα.

– Η εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω εργαστηρίων και masterclasses που θα διοργανώνονται σε συνεργασία με επαγγελματίες στον τομέα του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των οπτικοακουστικών μέσων γενικότερα.

– Η παρουσίαση του έργου των Κυπρίων δημιουργών που διαμένουν στην Κύπρο ή το εξωτερικό. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ένωσης έχει καθιερωθεί ως μια ετήσια εκδήλωση που παρουσιάζει και προωθεί το έργο των νέων κινηματογραφικών δημιουργών και αποτίει φόρο τιμής σε εκείνους από το παρελθόν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.