The Directors Guild first official gathering! Thank you all for coming.

INVITATION-LAYOUT

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου διοργάνωσε μια επιτυχημένη “σκηνοθετική” βραδιά όπου έφερε κοντά σκηνοθέτες και παραγωγούς από το χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της διαφήμισης και των πολυμέσων, στο Φουαγιέ του Θέατρο Ένα το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 στις 6μμ. Σε αυτή τη συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων έχουν παραστεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Παύλος Παρασκευάς, η κ. Ελενα Χριστοδουλίδου και ο κ. Διομήδης Νικήτας. Μας τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο νέος Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Γιώργος Τσαλακός, ο κ. Ντίνος Οδυσσέως Γενικός Διευθυντής του ΑΝΤ1, ο κ. Χρίστος Γεωργίου Εκτελεστικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Νομικός Σύμβουλος της ΕΣΚ κ. Ρένος Σχίζας.

directors guild party_foyer 30-30 (Medium)

Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση της, η πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου Αλεξία Roider ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους ότι η ΕΣΚ αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται με νέα εικόνα, ιστοσελίδα, νέους στόχους και ένα ανανεωμένο καταστατικό, βασισμένο σε αντίστοιχες Ευρωπαϊκές οργανώσεις.

Πρωταρχικός στόχος είναι η ένταξη της ΕΣΚ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών, European Federation of Film Directors (FERA). Το βήμα αυτό είναι τεράστιας σημασίας αφού θα δίνει στην ΕΣΚ το δικαίωμα συμμετοχής στις ετήσιες συνεδρίες που γίνονται στην Ευρώπη και το δικαίωμα ψήφου στις Βρυξέλες σε θέματα που αφορούν στον οπτικοαουστικό τομέα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Κύπριους σκηνοθέτες αφού εργάζονται σε μία χώρα όπου το επάγγελμα του σκηνοθέτη δεν είναι κατοχυρωμένο.

Αυτός είναι και απώτερος στόχος της ΕΣΚ: η κατοχύρωση του επαγγέλματος και του σκηνοθέτη ως πνευματικού δημιουργού του έργου του.

Η ΕΣΚ φέρνει κοντά όλους τους επαγγελματίες του χώρου εκπροσωπώντας επίσημα τα μέλη της στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μέσα από την ιστοσελίδα της θα μπορεί κάποιος να δει τα βιογραφικά των σκηνοθετών και να μεταφερθεί στις προσωπικές τους ιστοσελίδες παρέχοντας έτσι προβολή των μελών της σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του FERA. Επίσης σημαντικό είναι ότι όλα τα μέλη με την εγγραφή τους θα αποκτούν ταυτότητα μέλους με την οποία θα έχουν αρκετά προνόμια όπως εκπτώσεις σε υπηρεσίες, μειωμένη ή και δωρεάν είσοδο σε κινηματογράφους και θέατρα.

Όσον αφορά τις δραστηριότης της ΕΣΚ θα συνεχίσουν να γίνονται σεμινάρια, εργαστήρια και κινηματογραφικές προβολές τα οποία έχουν καθιερωθεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι όμως οι δραστηριότητες αυτές να γίνονται πιο τακτικά για να υπάρχει μια συχνή, προσωπική και άμεση επικοινωνία με τα μέλη καθώς και με άτομα του πολιτισμού γενικότερα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό, η «άστεγη» από την ίδρυση της ΕΣΚ να αποκτήσει τον δικό της χώρο ο οποίος θα λειτουργεί ολόχρονα και θα είναι στην διάθεση όλων των σκηνοθετών και δημιουργών.

Όραμα και απώτερος στόχος είναι η ΕΣΚ να μεγαλώσει και να καταστεί ένα πυρήνας δημιουργίας και πολιτισμού ο οποίος θα μπορεί να παρεμβαίνει δημιουργικά σε όλα τα θέματα που αφορούν τα οπτικοακουστικά και πολιτιστικά της Κύπρου.

directors guild party_foyer 27-27 (Medium)

Οι στόχοι αυτοί είναι υλοποιήσιμοι και εφικτοί. Για να είναι όμως αποτελεσματικοί και για να συμβάλουν στην επιβίωση και την εξέλιξη του επαγγέλματος του σκηνοθέτη τις δύσκολες αυτές εποχές, αυτό προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή όλων. Το ΔΣ της Ένωσης κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους, σκηνοθέτες και παραγωγούς σε ένα δημιουργικό διάλογο μέσα από τον οποίο ο καθένας να μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις του, τα προβλήματα του, αλλά και να εισηγηθεί λύσεις και ιδέες που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των στόχων της ΕΣΚ, στην δημιουργία καλύτερων συνθηκών εργασίας και στην δημιουργία μίας σύγχρονης, κερδοφόρας οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο.

Καταλήγοντας, η Αλεξία τόνισε πως «πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τον ατομικισμό και να κατανοήσουμε πως πρέπει να λειτουργούμε για το καλό του συνόλου. Πρέπει να σεβαστούμε την ειδικότητα μας εμείς πρώτα πριν απαιτήσουμε από τους άλλους να την αναγνωρίσουν και πρέπει να είμαστε περήφανοι που εμείς οι λίγοι, δημιουργούμε έργο που απευθύνεται σε χιλιάδες, που αγγίζει και επηρεάζει ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Ζούμε στον οπτικοακουστικό αιώνα. Τα πάντα είναι εικόνα. Έχουμε μία μεγάλη ευθύνη όσον αφορά το τι εικόνα πουλάμε και τι είδους πολιτισμό και κουλτούρα διαμορφώνουμε και εξαγάγουμε μέσα από το έργο μας!»

Ευχαριστούμε θερμά όσους παρευρέθηκαν γιατί βοήθησαν στην επιτυχία της βραδιάς ως επίσης και στην αρχή μιας “ανανεωμένης” Ένωσης Σκηνοθετών, μιας Ένωσης με όραμα για τους σκηνοθέτες της Κύπρου.

directors guild party_foyer 55-55 (Medium)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.